Ooit ben ik begonnen met enkele pastelpotloden van het merk Derwent, en ondertussen is mijn verzameling behoorlijk uitgebreid.
Het overzicht hieronder geeft een beeld van de materialen waar ik mee werk.

 Pastel

Het materiaal waar ik het meest mee werk, zijn de pastelpotloden van Derwent. Ik ben ooit begonnen met enkele potloden van dit merk te kopen. Toen ik een aardig eind op weg was om de serie compleet te hebben, besloten ze een nieuwe serie met nieuwe potloden te maken. Deze serie heb ik inmiddels compleet, en ook de oude potloden gebruik ik nog steeds.Klaproos

Pastelpotloden zijn korrelige potloden met een relatief dikke punt, en te beschouwen als pastelkrijt in potloodvorm, maar steviger. Ze zijn niet bedoeld om hele precieze werken mee te maken, al is het mogelijk de punt redelijk scherp te slijpen. Pastelpotlood dekt niet in één keer, en het is de bedoeling om lagen te maken en zo de tekening op te bouwen. Ze 'blenden' uitstekend. Dit geeft een heel ander karakter aan de tekening dan gewone kleurpotloden. Pastel is vaak wat matter dan echt kleurpotlood. Echter, de mogelijkheid van 'blenden' en de grote variatie aan kleur biedt de mogelijkheid tekeningen te maken met veel diepte.

 

Pastelkrijt

Naast Derwent maak ik ook gebruik van Van Gogh pastelpotloden. Deze potloden hebben een kleinere diameter en zijn steviger. Ik heb hier een bescheiden set van.

Als laatste werk ik met Rembrandt Soft Pastels. Dit zijn zachte krijtjes en met name geschikt voor wat diepere en intensere kleuren en grotere oppervlaktes. Ik gebruik ze voornamelijk voor achtergrondwerk en heb enkele tientallen krijtjes in verschillende kleuren en tinten. Er bestaan ruim 200 in totaal!


 Derwent Coloursoft

Coloursoft-potloden van Derwent zijn naar mijn mening een mix van een pastelpotlood en een kleurpotlood. Ze zijn steviger dan pastel maar nog steeds wat korrelig.

Coloursoft

Ook is het mogelijk lagen te maken, maar in mindere mate dan met pastel. Het werkt fijner om kleine lagen naast elkaar te maken en deze in elkaar over te laten lopen door middel van een zogeheten Blender. Mijn beeld van Coloursoft is dat ze sterker in kleur zijn dan pastel.

Coloursoft is er, net als de pastelpotloden, in 72 verschillende kleuren.

  Derwent Drawing

Drawing-potloden van Derwent zijn een categorie apart. Ze staan ook wel bekend als de "Fur & Feather pencils", oftewel erg geschikt om vachten en veren mee te tekenen. Ik heb nog maar één tekening gemaakt, maar mijn ervaring was dat het inderdaad erg geschikte potloden zijn voor vachten. Voor achtergronden zijn ze minder geschikt. Het is mogelijk lagen te maken, wat nodig is om de diepte in de vacht te krijgen, maar 'blenden' zoals bij pastel werkt niet. De potloden zelf zijn stevig en hebben een dikke punt, maar tekenen met een zachte textuur. Er zijn maar 24 potloden in met name natuurkleuren. Een klein toepassingsgebied maar daar wel erg geschikt voor.

Derwent Drawing

Eekhoorn

 

 

 

 

 

 

 

 Papier

Het papier is eigenlijk net zo belangrijk als de potloden. Voor pastel maakte ik vroeger gebruik van Canson Mi Teintes papier. Dit is papier met een hoog katoengehalte en veel verschillende kleuren. Het heeft een grove zijde en een fijne zijde. De grove zijde, met honinggraatstructuur, is erg geschikt om de meerdere lagen van pastelpotlood en -krijt vast te houden. Het papier heeft echter veel lagen nodig voor verzadiging en is meer geschikt voor potloden dan voor krijt. Met krijt is het mogelijk de structuur er doorheen te blijven zien, terwijl er geen lagen meer bij kunnen.
Voor Coloursoft, is mijn ervaring, is de grove kant minder geschikt. De kleuren van Coloursoft komen dan minder tot hun recht. Ook voor Drawings is deze kant minder geschikt, het kostte veel moeite om een dekkende laag te krijgen. Mi Teintes is in verschillende maten te krijgen. Ik gebruik met name A3 en A4, maar groter bestaat ook.
Een relatief nieuw product is Pastelmat van Clairefontaine. Dit is papier dat niet gefixeerd dient te worden en makkelijk veel lagen aan kan. Mijn ervaring met pastelpotloden op dit papier is tot nu toe positief. Er zijn minder lagen nodig dan op Canson Mi Teintes voor een goede dekking. Ook is er geen risico dat de honinggraatstructuur zichtbaar blijft, want die is er niet. Er zijn veel maten en verschillende kleuren te verkrijgen. Het is wel prijzig ten opzichte van Mi Teintes.
Een heel ander soort papier wat ik in bezit heb is Velourspapier van Hahnemühle. Dit is papier met een 'vachtje' en geschikt voor pastel. Hier moet ik nog mee experimenteren.

Velourspapier

Papier

 


 Overige materialen

Naast potloden en papier zijn er enkele andere materialen waar ik gebruik van maak: een HB-potlood en lineaal voor een simpel raster, puntenslijpers: een tafelmodel voor alle potloden en een aparte puntenslijper voor Derwent pastel, kneedgum, een potloodgum en doezelaars om de lagen in elkaar over te laten lopen of te verzachten.

Overige

Daarnaast een Blender en Burnisher voor de Coloursoft. Het eerste potlood is bedoeld om de lagen te blenden, het tweede potlood geeft een extra glans aan het getekende. Op de foto zijn nog twee potloden te zien van de oude serie van Derwent.